Drama

In 2018 heeft BNNVARA zich geprofileerd met meeslepend en maatschappelijk betrokken drama dat niet alleen op de lineaire televisiekanalen haar publiek weet te bereiken, maar ook en in toenemende mate op sociale media, YouTube en andere on demand-kanalen. Van bekende titels zoals Smeris en Jeuk op televisie en NPO Start (Plus) tot een webserie als Anne+ op YouTube.

Maatschappelijke thema’s

In de dramaproducties van BNNVARA zijn in 2018 maatschappelijke thema’s verbeeld in de vorm van verhalen. Zo is diversiteit en het streven naar een vrije, inclusieve samenleving een belangrijk thema voor BNNVARA. De webserie Anne+, een vrolijke serie die het verhaal vertelt over de lesbische twintiger Anne en haar exen, is op YouTube een hit en is later ook op tv uitgezonden. Ook de Telefilm Gewoon Vrienden, de allereerste ‘gay romcom’, slaat aan en wint diverse prijzen op internationale festivals.

De serie Zuidas, uitgezonden in het voorjaar van 2018, laat de verborgen wereld zien achter de glazen façades van de advocatenkantoren aan de Zuidas. Via Sabia Bennani, die als nieuwe advocaat-stagiaire een plek probeert te veroveren in het witte bolwerk, komen we in aanraking met tomeloze ambities, financiële schandalen en andere maatschappelijke issues.

Actuele maatschappelijke thema’s worden ook verbeeld in Broeders, een tweeluik over de broers Hassan en Mourad die afreizen naar Syrië om hun vermiste broer Yasin te zoeken. De indringende productie daalt af in het Syrische conflict en maakt voelbaar hoe je al dan niet kunt radicaliseren.

Het opkomen voor mensenrechten, een ander thema dat BNNVARA aan het hart gaat, krijgt vorm in Bram Fischer, de speelfilm over mensenrechtenactivist Bram Fischer die in Zuid-Afrika de verdediging van Nelson Mandela op zich nam. Bram Fischer heeft het Gouden Kalf voor beste acteur (Peter Paul Muller) en Beste Scenario (Jean van de Velde) gewonnen en is in het najaar van 2018 uitgezonden.

Talentontwikkeling

Talentontwikkeling van onder meer scenarioschrijvers, regisseurs en acteurs is een speerpunt van BNNVARA. Die ambitie wordt in 2018 gerealiseerd in het talentenprogramma One Night Stand, maar ook door jonge, veelbelovende makers een kans te geven in de eerdere genoemde webserie Anne+ en in 3Lab of door gastregisseurs zich verder te laten ontwikkelen bij televisieseries zoals Klem of Zuidas.

Oprichting interne drama-unit

In juni 2018 is, als onderdeel van de herinrichting van de organisatie, de interne drama-unit opgericht met de ambitie om de dramaportefeuille te versterken en de focus te leggen op zelf ontwikkeld en geproduceerd drama, naast de coproducties die BNNVARA op het gebied van drama en film blijft doen.

De in het najaar uitgezonden en binnenshuis ontwikkelde en geproduceerde serie Klem, over de vermenging van de boven- en de onderwereld, vormt meteen een succesvolle realisatie van die ambitie. Klem II staat met ruim 1,4 miljoen tv-kijkers in de Top 10 van best bekeken programma’s van BNNVARA op televisie, staat met een waardering van 8,4 in de Top 3 van hoogst gewaardeerde programma’s van BNNVARA en krijgt tevens lovende kritieken in de pers. Ook on demand doet Klem het goed; op NPO Start Plus was het de grootste driver om abonnee te worden en alvast afleveringen vooruit te kijken. Tevens staat de serie met ruim 3,6 miljoen streams in de Top 5 van meeste streamstarts van BNNVARA. Daarnaast is er internationale belangstelling voor een remake van de serie in onder meer in het Verenigd Koninkrijk en in Duitsland.

Een andere ambitie bij de oprichting van de drama-unit is het genereren van inkomsten voor BNNVARA door de exploitatie van dramaproducties. Met de verkoop van Klem aan de VRT en van Vuurzee en Overspel aan Netflix en van Overspel aan het internationale platform Walter Presents in onder meer het VK en de VS wordt die doelstelling in 2018 gerealiseerd.