Voorwoord

2022 was voor BNNVARA in alle opzichten een intens jaar.

We maakten een impactvolle start met de uitzending van BOOS over misstanden achter de schermen bij The Voice, we wonnen prestigieuze prijzen zoals de Tegel voor Retour Kalifaat, de Zilveren Nipkowschijf voor BOOS en de Gouden TelevizierRing voor Even tot hier, we kaartten de misstanden in de huursector aan met onze actie De Huur is te duur en we zorgden er met het burgerinitiatief om abortus uit het wetboek van strafrecht te halen voor dat hierover het debat in de Kamer gevoerd moet worden.

Maar er zat ook een donkere rand aan 2022. We werden geconfronteerd met de schaduwkant van één van onze grootste dagelijkse programma’s uit het verleden. De manier waarop het er bij DWDD achter de schermen soms aan toe ging is heftig geweest voor collega’s. Die conclusie kwam hard binnen en zorgde in de hele organisatie voor schaamte, woede en verdriet. In het publieke debat werd regelmatig gezegd dat grensoverschrijdend gedrag nodig zou zijn om topprestaties te leveren. Onzin! Want wie werkt vanuit angst zal nooit boven zichzelf uitstijgen. Het verlamt eerder. Natuurlijk mag en moet de lat hoog liggen, we mogen elkaar uitdagen om tot de meest originele, spraakmakende, impactvolle content te komen, maar dat mag nooit ten koste van mensen gaan. We moeten er voor zorgen dat collega’s zich goed en veilig bij ons voelen, zich uit durven spreken, zichzelf kunnen zijn en zich kunnen ontwikkelen. Want alleen dan zijn we in staat om de allerbeste programma’s te maken en met elkaar te strijden voor kansengelijkheid.

Want dat laatste is ongelooflijk hard nodig. De spanningen in de wereld nemen toe, vrede is al lang geen vanzelfsprekendheid meer. En als gevolg van de oorlog in Oekraïne zien we heel dichtbij dat het voor steeds meer mensen ongelooflijk ingewikkeld wordt om de eindjes aan elkaar te knopen. Ook zien we dat polarisatie toeneemt en dat mensen steeds meer van elkaar verwijderd raken. Juist in deze tijd spelen onafhankelijke publieke media een cruciale rol en daarbinnen is BNNVARA van grote waarde. Wij zijn een sterk geprofileerde progressieve omroep, die zich inzet voor een open, gelijkwaardige en rechtvaardige samenleving. Juist nu is het brengen van onderzoekende, vrolijke, ontroerende en vernieuwende verhalen essentieel. En dat kunnen wij, als geen ander, want de optelsom van al deze verhalen zorgt voor vooruitgang. Wij zijn in staat om invoelbaar te maken wat ongelijkheid doet. Of dat nu met scherpte is of met humor. Iemand die minder kansen heeft dan een ander verdient beter. Iemand die morgen geboren wordt, heeft net zoveel recht op een gezonde planeet als iemand die gisteren geboren werd. Maar helaas zijn het vaak juist de achtergestelde groepen die extra hard worden getroffen door de energiecrisis, de woningcrisis en de klimaatcrisis.

Dát is waarom wij ons specifiek blijven inzetten voor jongeren, mensen met een migratieachtergrond en praktisch opgeleiden. Wij willen hen bereiken, een gezicht geven, en eerlijker laten meedelen in de welvaart. Wij willen de vonk zijn, met onze verhalen inspiratie delen, de boel op blijven schudden en met al onze kanalen, van lineair tot podcasts tot socials, de oproep om in actie te komen versterken, om echt iets te veranderen.

We hebben in 2022 laten zien dat wij zaken kunnen veranderen en in beweging kunnen zetten. En dat zullen we ook in 2023 blijven doen!

 

Suzanne Kunzeler & Lonneke van der Zee