Productiezaken en ICT

Productiezaken (postproductie)

Door een steeds grotere vraag naar montagesets op de BNNVARA montage omgeving, van zowel nieuwe als bestaande programmatitels, is het aantal sets in 2018 uitgebreid. In 2018 is een project in gang gezet om het BNNVARA contentarchief, wat buiten de deur wordt opgeslagen, in huis te halen. Dit zal in 2019 leiden tot een kostenbesparing en een hogere doorzoek- en beschikbaarheid. Doordat er steeds meer 4K en meercamera producties op hoge kwaliteit worden gemonteerd, stelt dit eisen aan de snelheid van het netwerk waarmee de montagesets zijn verbonden. Om te voorkomen dat hierdoor problemen ontstaan, is in 2018 besloten om alle montagesets aan te sluiten door middel van een snelle, 10 gigabit, glasvezelverbinding. In het geval van stroomuitval of andere calamiteit, wordt voor bepaalde programma’s een noodlocatie ingericht. De voorbereidingen zijn in 2018 gestart en worden in 2019 gerealiseerd.

Productiezaken (meercamera)

2018 was het jaar van samenwerken met andere omroepen, twee nieuwe decors, het rondkrijgen van een nieuw contract voor de Westergasprogramma’s met NEP, een hogere bezetting van studio 20 en een nieuwe vorm van Visual Radio op NPO1.

DWDD en Pauw gingen hun studio’s (opnieuw) delen met KRO-NCRV programma’s Jinek en M.; Kassa verwelkomde AVROTROS programma Opgelicht in de eigen nieuwe set om licht en schermen te delen. Samenwerkingen om efficiënt met onze financiële middelen om te gaan zodat redacties kunnen doen waar zij goed in zijn: kwalitatieve programma’s maken!

Ook creatief stonden wij niet stil: Per Seconde Wijzer kreeg nieuwe Augmented Reality elementen en R&D volgde een presentatie bij Ziggo Sports over de inzet van AR. Op de NAB en IBC beurzen zijn veel nieuwe technieken bekeken, waarvan de robotisering/automatisering van camera's en studio techniek in het oog sprongen.

Er waren 5 producers bijeenkomsten, een Masterclass ENG en achter de schermen wordt gewerkt aan een video & praktijk cursus voor het gehele personeel met een module online, schriftelijk en wordt afgesloten met een plenair deel waar je met techniek aan de slag kunt.

Productiezaken (wpm)

Doordat radio programmamakers steeds meer gebruik maken van onze eigen WPM's, is in 2018 besloten om een aantal WPM's, die vrijkwamen door het vertrek van NPO Radio 4, over te nemen. De WPM’s zijn opnieuw geschilderd en de centrale ‘Radiohal’ op de zesde verdieping is vernieuwd. De grote en uitgebreide WPM bevat een grotere mengtafel (meer kanalen) en meer microfoons waardoor op deze plek mooie radio programma's kunnen worden opgenomen.

Promo’s

2018 stond in het teken van het plan om alle televisiepromo’s in eigen huis te maken en alle redacties en of afdelingen binnen BNNVARA te voorzien van de (promo) content die zij nodig hebben om BNNVARA programma’s onder de aandacht te hebben, dan wel om daarmee meer impact te genereren.

In de eerste helft van het jaar heeft de afdeling Promo’s, naast de televisie promo’s, zich vooral gefocust op het ontwikkelen en maken van een toenemend aantal zogenoemde ‘online teasers’ en op het bedienen van de afdeling Communicatie met fragmenten voor ‘free publicity’. Door vrijwel alle promo’s in huis te maken hebben we niet alleen meer promo’s gemaakt, maar tevens een flinke bezuiniging gerealiseerd.

ICT

2018 was voor ICT een jaar van rustig met de wind mee. Veranderingen en aanpassingen die gerealiseerd zijn:

  • vervanging gedeeld netwerk met NTR en VPRO

  • samenwerking met KRO-NCRV aangaande de kantoorautomatisering m.b.t. Jinek en M.

  • nieuwe Apple computers met verhoogde beveiliging

  • nieuwe Apple omgeving met verhoogde zelfservice ondersteuning voor de gebruikers

  • afronding inrichting "bulk storage" in eigen huis, wat tot een grote kostenbesparing heeft geleid