DWDD

In het dagelijkse De Wereld Draait Door bleven we in 2017 dagelijks op jacht naar originele invalshoeken op nieuws, media en cultuur, zochten we naar nieuwe vormen en rubrieken en ontwikkelden we spin-offs.

Er waren teveel bijzondere uitzendingen om hier een uitputtend overzicht te kunnen geven. Om die reden beperken we ons tot enkele spraakmakende hoogtepunten.

In aanloop naar de verkiezingen in maart 2017 werden vier Lagerhuis-specials door DWDD gemaakt, ingeleid door Matthijs van Nieuwkerk en als vanouds onder leiding van Paul Witteman. Op het scherpst van de snede werd gedebatteerd over thema’s die in aanloop naar de verkiezingen de gemoederen bezighielden.

Op speelse wijze ‘vlinderde’ het werk van Willem Wilmink door DWDD. Gedichten, liedjes en animaties deden zijn werk op ontroerende wijze herleven.

Stand van het Land: aan de hand van twee prenten van Joost Swarte - één uit 2006 uit The New Yorker en één die hij speciaal voor DWDD maakte in december 2017 - werd in een indringend gesprek tussen Özcan Akyol, Barbara Baarsma, Bas Heijne, Sywert van Lienden en (als tafelheer) Paul Witteman de balans opgemaakt van een aantal maatschappelijke ontwikkelingen van de afgelopen elf jaren.

Ook de speciale clip van Perfect Day van Lou Reed met een aantal Nederlandse musici onder live begeleiding van het Metropole Orkest vond veel weerklank en werd volop gedeeld.

DWDD University verzorgde in mei vanuit het Mozaïektheater een actueel college van Beatrice de Graaf over Spionage en in december twee grootse colleges vanuit de Gashouder: Robbert Dijkgraaf over Symmetrie en Freek Vonk over Superzintuigen.

Uiteraard werden aan de tafel van Matthijs van Nieuwkerk keer op keer de gesprekken van de dag gevoerd over de actuele thema’s van dat moment, van de verkiezingen tot #metoo.

In 2017 is besloten dat Matthijs van Nieuwkerk met ingang van 1 januari 2018 minder afleveringen DWDD zal presenteren. Dit geeft hem de ruimte om voor BNNVARA ook andere titels te ontwikkelen.