Personeel en Organisatie

In 2021 is het nieuwe functiehuis geïntroduceerd. In 2020 was dit project gestart om het BNNVARA-functiehuis (binnen de geldende cao) op te schonen, te vernieuwen en aan te laten sluiten bij de uitgangspunten van de herinrichting van de organisatie (360º, mobiliteit en één merkbeleving). Het functiehuis bevat generieke functieprofielen, welke duidelijkheid geven over de inhoud van functies en het mogelijk maken om de interne mobiliteit van medewerkers te verhogen. Om mobiliteit verder te stimuleren is er in 2021 een teamsamensteller aangenomen. De teamsamensteller heeft in het afgelopen jaar naast de ‘verplichte’ mobiliteit (het herplaatsen van medewerkers waarvan bijvoorbeeld de titel vervalt) ook medewerkers op eigen verzoek op andere functies in de organisatie geplaatst.

Diversiteit

Diversiteit en inclusie werden in 2021 aangewezen als de leidende ambitie. BNNVARA werkt aan diversiteit en inclusie omdat we het als onze kernwaarden en taak beschouwen om de positie voor ieder te versterken die in Nederland een minderheid vormt, en of die positie op een specifieke diversiteitsgrond(en) inneemt, met als doel discriminatie en vooroordelen tegen te gaan en gelijke kansen te creëren. BNNVARA wil dit doen door hoogwaardig media-aanbod, beginnend bij de verhalen en leefwereld van mensen met een migratieachtergrond, jongeren en praktisch opgeleiden. Concreet gaat het om ambities op twee niveaus: content en organisatie. In 2021 werd in onze organisatie de functie Manager Diversiteit en Inclusie gecreëerd, met als opdracht handen en voeten te geven aan onze ambities voor 2022 en verder. Bewustwording en reflectie vormden daarvoor ook al in 2021 de belangrijkste eerste stap. Er zijn reflectie- en bewustwordingsessies georganiseerd, er werd een Diversity Day gehouden, een tool ontwikkelt om handvatten te bieden om onze communicatie inclusiever te maken en een weerbaarheidstraining georganiseerd. Uiteindelijk willen we een basis leggen voor verandering in de kern van de organisatiecultuur met als doel: een inclusief BNNVARA, met geborgenheid en verbondenheid als pijlers op basis van wetenschappelijke inzichten als beleidskader. Dat is een verantwoordelijkheid van iedereen. Deze organisatiebrede aanpak wordt in 2022 doorgezet.

Werkbelevingsonderzoek

BNNVARA heeft de wens om een aantrekkelijke werkgever te zijn wat betreft werkcultuur en ontwikkelingsmogelijkheden voor onze medewerkers. We streven ernaar dat medewerkers zich betrokken voelen en weten wat er speelt. Om die reden is er in 2021 een werkbelevingsonderzoek uitgevoerd. De belangrijkste resultaten van het onderzoek zijn dat medewerkers onze organisatiecultuur als idealistisch en innovatief typeren, de werksfeer omschrijven als creatief en prettig en dat nagenoeg iedereen bekend is met de visie en missie van BNNVARA. Binnen teams weten medewerkers elkaar goed te vinden maar tussen teams is er meer behoefte aan onderlinge kennisuitwisseling en samenwerking. Ook hebben medewerkers behoefte aan meer duidelijkheid over ontwikkelingsmogelijkheden. Naar aanleiding van het onderzoek zijn er diverse acties ingezet zoals bijvoorbeeld online kennissessies met de directie en een afvaardiging van het MT voor de gehele organisatie. Uiteraard stoppen de acties die voortvloeien uit het onderzoek niet bij 2021 en gaan we hier in het komende jaar mee verder. Net als in 2020 is er afgelopen jaar veel tijd en energie gestoken om medewerkers ten tijde van corona betrokken en geïnformeerd te houden. Een belangrijke stap daarbij was de introductie van een nieuw sociaal intranet: Honk. Het platform biedt alle medewerkers overzichtelijk alle informatie die nodig is voor het dagelijks werk en stelt hen in staat om op een laagdrempelige manier nieuws met elkaar te delen.

Ziekteverzuim en zorg voor onze medewerkers

Het ziekteverzuimcijfer bij BNNVARA lag in 2021 met een gemiddeld verzuimpercentage van 3,71% iets hoger dan in 2020 (gemiddeld verzuimpercentage van 2,87%), maar is nog altijd erg laag. Het grootste gedeelte van de ziekmeldingen was psychisch verzuim, het percentage is het hoogst bij medewerkers onder de 35 jaar. Het vermoeden is dat collega’s, vanwege het vele thuiswerken als gevolg van de corona crisis en het niet om zich heen hebben van directe collega’s, meer psychische problemen en werkdruk ervaren.

In 2021 zetten we onze aangepast arbeidsomstandigheden door het COVID-19 virus voort en werkten onze medewerkers zoveel mogelijk thuis. Voor medewerkers met vitale functies, of waarvoor vanuit huis werken geen optie was, werd de werkplek aangepast aan de geldende maatregelen. Medewerkers die (mentale) hulp nodig hadden, hebben we de gelegenheid gegeven om met een coach, psycholoog of bedrijfsmaatschappelijk werker te praten. In het voorjaar van 2021 hebben we voor alle medewerkers een ‘check up’ ontworpen. Deze check up was anoniem, werd verzorgd door een externe partner, Tigra en gaf onze medewerkers de kans om zich zowel fysiek als mentaal te laten checken. Ongeveer 40% van de medewerkers van BNNVARA heeft hier gebruik van gemaakt.

We hebben in samenwerking met onze bedrijfsarts en de Arbo Unie een training ontworpen om leidinggevenden te helpen de signalen van overspannenheid en burn-out te herkennen en actie te ondernemen daar waar mogelijk. Deze trainingen worden aan het eind van het eerst kwartaal in 2022 gegeven.

Ook hebben we in 2021 aan onze medewerkers een thuiswerkvergoeding van €20,- per maand verstrekt als tegemoetkoming in de kosten die door het thuiswerken werden gemaakt. Nieuwe medewerkers kregen een eenmalige bijdrage van 250 euro voor het inrichten van hun werkplek, in vervolg op dezelfde maatregel in het jaar 2020 voor alle medewerkers.

Nieuw HR informatiesysteem HR2day

Begin 2021 is een project gestart ter vervanging van het oude systeem ADP Perman. Door middel van een Europese aanbesteding is er onderzoek gedaan naar verschillende HR-informatiesystemen en is HR2day geselecteerd als nieuwe leverancier. De implementatie is op 31 december 2021 afgerond. Door de invoering van dit nieuwe systeem zijn, naast meer informatie voor alle medewerkers binnen BNNVARA, ook meerdere processen geautomatiseerd. Het trainen van onze medewerkers en het verder automatiseren van processen zal in 2022 verder worden gefinetuned.

Cijfers

Het gemiddelde aantal fte is gestegen van 439 fte in 2020 naar 458 fte in 2021.

  

2021

 

2020

Loonkosten incl. sociale lasten

 

34.013.000

 

32.202.000

Man -Vrouw

 

44% : 56%

 

45% : 54%

Totaal aantal personen

 

485

 

477

Totaal aantal fte

 

451,93

 

446,01

Onbepaalde tijd-bepaalde tijd

 

271 : 214

 

261 : 216

De leeftijdsopbouw per 31 december 2021 was als volgt:

  

2021

 

2020

1950-1960

 

21

 

27

1960-1970

 

79

 

75

1970-1980

 

91

 

93

1980-1990

 

119

 

124

Vanaf 1990

 

175

 

158