Jaaroverzicht 2017

Terug naar jaarverslag
Dit was 2017
Sleep en beweeg je vrij door de pagina

DWDD UNIVERSITY PRESENTEERT: ‘SYMMETRIE’ DOOR ROBBERT DIJKGRAAF

In een live college legde professor Robbert Dijkgraaf één van de belangrijkste principes uit over de wereld waarin we leven: symmetrie.

KINDEREN VOOR KINDEREN

Met het album Gruwelijk Eng veroverde Kinderen voor Kinderen de 1e plaats in de Album Top 100.

SOPHIE IN DE MENTALE KREUKELS

Sophie onderzocht burn-outs en vertelde openhartig over haar eigen ervaringen.

LEKKER LAAT!

‘Het leukste zomerbaantje dat me ooit is aangeboden’, zo noemde Paul de Leeuw zijn late night-programma. Paul begon de uitzendingen telkens fietsend door nachtelijk Amsterdam, en maakte het daarna samen met zijn gasten in de studio Lekker Laat.

VROUW SLAAT MAN

De documentaire over mannen die slachtoer zijn geworden van huiselijk geweld is op verschillende universiteiten, hogescholen en politieacademies onderdeel geworden van de lesstof.

SINAN CAN IN DE TWEEDE KAMER

In de Kamer vertelde Sinan over zijn ervaringen in Irak en Syrië, waar hij opnames maakte voor het tweeluik ‘In het Spoor van IS’.

DE STEMBUS EN DE STEMTREIN

Voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen reed Tim Hofman langs MBO’s en HBO’s om studenten bewust te maken van het belang om te gaan stemmen. Een week voor de verkiezingen verruilde Tim de Stembus voor de Stemtrein en reden Mark Rutte en Alexander Pechtold mee om jongeren aan te sporen te gaan stemmen.

CLUB HUB

BNNVARA startte samen met de andere omroepen en de NPO een dagelijkse online liveshow waarin jong talent en experimenteren centraal staan.

DE NIEUWS BV

Patrick Lodiers keerde terug bij BNNVARA als vaste presentator van De Nieuws BV, samen met Willemijn Veenhoven. Het dagelijkse NPO Radio 1-programma vierde haar duizendste uitzending.

DE WERELD DRAAIT DOOR

DWDD sloot het jaar groots af met een uitzending geïnspireerd op het nummer ‘Perfect Day’ van Lou Reed. In de remake werden verschillende Nederlandse artiesten live begeleid door het Metropole Orkest.

KASSA #IKZIEJEWEL: Maak een onzichtbare groep zichtbaar! (Ouders met) Kinderen met een meervoudige beperking hebben hulp nodig
#ikziejewel - @TietyVeenstra1

KASSA: #IKZIEJEWEL

Dankzij de actie van Kassa stelde de Staatssecretaris van Volksgezondheid een werkgroep aan om de ondersteuning en zorg voor kinderen met een ernstige beperking en hun ouders te verbeteren.

BUREAU SPORT – SPORTVROUWEN

Erik Dijkstra en Frank Evenblij doken in de wereld van de sportvrouw en namen de vooroordelen over vrouwensport onder de loep.

KAMERVRAGEN

Een kleine greep uit de vragen aan het kabinet naar aanleiding van uitzendingen van Zembla en Kassa.

#HETISHIERAUTISTISCH: Goede aandacht voor autisme in onze samenleving. Top, @FilemonW! Dank van een (soms wanhopige) autistenvader.
- @DerkMoor
POLITIEK

PAUW & JINEK: DE VERKIEZINGEN

Jeroen Pauw en Eva Jinek gingen een unieke samenwerking aan in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart.

LUNCHSHOW & MIDDAGSHOW

Eva Koreman pakt de lunchshow op maandag tot en met vrijdag en Mark van der Meulen en Rámon Verkoeijen verzorgen dagelijks de nieuwe middagshow.

NIEUWE PROGRAMMERING

FREEK NAAR DE HAAIEN

Freek belichtte de unieke biologie van deze dieren, onderzocht waarom we er zo bang voor zijn en volgde het spoor van de haaienvinnenhandel: van het slagveld op zee bij Maleisië tot de illegale handel in Hong Kong.

SHAME/FAME

De thema-uitzending maakte aan de hand van Youtube- en Facebook-hypes een online tocht langs gluurders, reaguurders en gedupeerden van naming en shaming op internet. Sophie Hilbrand praatte na met betrokkenen.

VROEGE VOGELS

Wekelijks trekken honderden kijkers met hun camera de natuur in om mooie natuurbeelden vast te leggen voor Vroege Vogels.

SPUITEN EN SLIKKEN

Hoe tolerant is Nederland tegenover homo’s? Spuiten en Slikken ging viral met de hand-in-hand challenge van Jurre Geluk.

MORNING AFTER MEAL

Met dit nieuwe YouTube-kanaal fikst Justes alle katers. Morning After Meal is de enige kookshow die rekening houdt met een destructieve levensstijl in het weekend.

#LEVEDEVRIJWILLIGER: Een documentaire die ogen en harten opent. Met een hoofdrol voor Els: wat een geweldig mens!
#levedevrijwilliger - @mghandlogten

FIRST DATES

Bij First Dates werden singles gekoppeld voor het oog van de camera. Met slechts één doel stapten ze het restaurant naar binnen: de liefde van hun leven vinden.

FILEMON OP DE WALLEN

Hoe moeten we vandaag de dag kijken naar raamprostitutie op de Wallen? Filemon onderzocht de bekendste en meest beruchte buurt van Amsterdam.

QUEER AMSTERDAM

Drie jonge makers die middenin de LHBTQ-gemeenschap staan maakten korte metten met de traditionele hokjes in deze dramaserie.

AUGMENTED REALITY

Per Seconde Wijzer, 2 voor 12 en Kassa experimenteerden sinds dit jaar met Augmented Reality.

Bekijk

Cijfers en prijzen 2017

DE PRESENTATOREN
VAN 2017

PAUW

Wat betekent het om een partner te hebben, die al op jonge leeftijd aan Alzheimer lijdt? Op welke termijn kunnen we een medicijn tegen dementie verwachten? En wat kun je zelf doen om dementie voor te blijven? In november wijdde Pauw een speciale uitzending aan de ziekte van Alzheimer. Pianist Louis van Dijk, zelf ook patiënt, verzorgde een muzikaal optreden.

SERIOUS REQUEST 2017: OUDERS EN KINDEREN HERENIGEN

Domien Verschuuren en Sander Hoogendoorn zetten zich samen met Angelique Houtveen in voor het Rode Kruis.

JAN DE BELASTINGMAN

Jan Versteegh zocht tot op de bodem uit hoe multinationals belasting ontwijken.

‘JAN DE BELASTINGMAN BIEDT EEN WELKOME CONTEXT BIJ VLUCHTIGE KRANTENKOPPEN OVER PANAMAPAPERS EN NEDERLAND BELASTINGPARADIJS.’
DE VOLKSKRANT

ROB STENDERS

Rob Stenders keerde terug naar het radio-dj team van BNNVARA.

#3OPREIS: Wat maakt @3opreis schitterende beelden met drones!
#3opreis -@Mastamari

OVER MIJN LIJK

Valerio Zeno ontmoette jonge mensen die ongeneeslijk ziek zijn en alles uit de laatste fase van hun leven proberen te halen. Een special van Pauw met nabestaanden en een oud-deelnemer maakte op veel kijkers indruk.

FLOORTJE NAAR HET EINDE VAN DE WERELD

Floortje reisde naar de verste uithoek ooit. Acht dagen lang voer ze per boot door de Noordelijke IJszee naar een van de meest afgelegen plekken van het Russische Siberië.

VERKRACHT OF NIET?

Nog voor de #Metoo-discussie lanceerden Geraldine Kemper en Tim Hofman een programma over seksueel grensoverschrijdend gedrag: wat kan wel en wat niet? Mannen en vrouwen gingen onder hun leiding het gesprek aan met elkaar.

EKDOM IN DE OCHTEND

Binnen een week stijf uitverkocht: de jaarlijkse winter BBQ van Gerard Ekdom met 800 luisteraars werd gehouden in Leeuwarden.

‘NAAST DE VERWARRING TUSSEN DE SEKSEN GAAT HET VOORAL OVER DE VERMENGING VAN ONDER- EN BOVENWERELD, EN VAN VOLK EN ELITE. VECHTERSHART VERDIENT VERDER LOF OMDAT HET DE ENIGE NEDERLANDSE SERIE IS MET EEN DIVERSE CAST.’ — NRC

VECHTERSHART

De met een TV-Beeld bekroonde dramaserie over een voormalig kickbokskampioen.

OUDEJAARSCONFERENCE YOUP VAN ’T HEK

Youp zwaaide het jaar uit met zijn Oudejaarsconference ‘Een vloek en een zucht’. Trump, de kabinetsformatie, vrouwenvoetbal, fipronileieren, WK of beter gezegd geen WK: Youp gaf zijn eigen kijk op de veelbesproken onderwerpen van het afgelopen jaar.

CHE: LEVEN EN ERFENIS VAN EEN REVOLUTIONAIR

Erik Dijkstra reisde voor de documentaireserie over Che Guevara in zijn voetsporen door Zuid-Amerika.

BNNVARA ACADEMY

24 talenten werden geselecteerd uit 5500 aanmeldingen. Nederlands mediatalent begint bij de BNNVARA Academy.

TRIPPERS

Tim Hofman bezocht de Dandora Dumpsite in Kenia, waar op een vuilnisbelt een complete samenleving is ontstaan. Hij is tot tranen geroerd van de verhalen in dit afvoerputje van de hel: “Dit relativeert alles.”

TRIPPERS: Wat een onwijs mooi en waardevol programma is dit zeg. Diep geraakt door deze aflevering. Niet te bevatten dat dit bestaat! #trippers - @EvRijns

DE ONDERGANG VAN
DE VAN IMHOFF

Een documentaire-drieluik over het stilgehouden verhaal van het Nederlandse schip dat honderden Duitse gevangenen aan hun lot overliet op zee.

‘DE ONDERGANG VAN DE VAN IMHOFF IS EEN NIET TE MISSEN LES IN VERWERKING VAN ONAANGENAME GESCHIEDENIS.’
DE VOLKSKRANT

DE VERDEDIGING

De docu-serie gaf een inkijk bij spraakmakende strafzaken en de strafpleiters van Ficq & Partners Advocaten. De strafpleiters van het advocatenkantoor werden anderhalf jaar lang gevolgd voor de serie.

RAMBAM

Rambam toonde aan dat de ondernemersprijzen van de ‘Succes Awards’ doorgestoken kaart zijn. RTL stopte per direct met het uitzenden van 'De Succesfactor', het programma dat deze prijzen uitreikte.

DAT WORDT OORLOG

In de aanloop naar 4 en 5 mei werd in dit sociale experiment duidelijk hoe gemakkelijk haat en afgunst tussen groepen kunnen worden gevoed.

KUYT

Het was haast te mooi om waar te zijn: terwijl filmmaker Deborah van Dam Dirk Kuyt al maanden volgde in zijn bewogen laatste seizoen als prof maakte hij Feyenoord in de slotwedstrijd kampioen met een hattrick. De film ging groots in première op het IDFA.

DRUGSLAB

Naast veel internationale kijkers werd er ook in het buitenland veel geschreven over Drugslab. O.a. in de Duitse krant Die Welt, op VICE UK en verscheen er een coverstory in het Engelse The Times Magazine.

INTERNATIONAAL

ZEMBLA

De Sri Lankaanse minister van Volksgezondheid erkende in de uitzending het bestaan van babyfarms voor adoptie in de jaren 80. Zembla trok hiermee wereldwijde aandacht.

REMAKES

Dramaseries gaan de grenzen over. Hollands Hoop en A’dam E.V.A. krijgen een remake in de VS en KLEM in Frankrijk.

‘DRAMASERIE KLEM MÓET JE UITKIJKEN, VOOR JE EIGEN BESTWIL’PAROOL

3 OP REIS MIDWEEK

De presentatoren reisden naar alle uithoeken van de wereld en namen de kijker iedere werkdag mee naar de tofste bestemmingen.

GESLACHT!

Ryanne van Dorst liet Nederland weten dat ze hermafrodiet is en onderzocht de rol van gender en seksualiteit in onze maatschappij.